O mnie

Home / O mnie

mgr Kamila Kocerba

dietetyk kliniczny

J
estem absolwentką Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Dietetyka to moja wielka pasja, odkąd wiele lat temu postanowiłam zgłębić jej tajniki, ciągle potrafi mnie zaskoczyć. Ale właśnie za to ją uwielbiam, bo prócz wielu lat studiów, przyjmowania obowiązkowej wiedzy medycznej, która jest absolutnie niezbędna w zawodzie dietetyka, trzeba tej dziedziny uczyć się samemu i zdobywać doświadczenie będąc w ciągłym kontakcie z najnowszymi badaniami, które jej dotyczą. Jednak najbardziej cenię sobie wiedzę jaką zdobyłam dzięki życiu. Szukałam, błądziłam, odnosiłam porażki i sukcesy. Z czasem przyszło coraz więcej zwycięstw.


Dziś jestem dietetykiem przede wszystkim z doświadczenia
. Szukam odpowiedzi na to jak żyć w zgodzie ze sobą, w szczęściu, zadowoleniu i zdrowiu. Jak żyć, by być wolnym w samym sobie. Chcę czerpać z życia pełnymi garściami, nie tracąc przy tym ani siebie ani swojego zdrowia, nie robiąc nic wbrew sobie. Tego też chcę dla moich pacjentów. 
Interesują mnie zagadnienia z dietetyki, psychologii i sportu. Myślę, że tylko w kompleksowy sposób, oparty na złożoności wielu czynników, można skutecznie pomóc pacjentowi. W świecie gdzie codziennie jesteśmy atakowani dietetycznymi mitami, sprzecznymi informacjami, cudownymi lekami, trzeba odnaleźć prawdę i właściwą drogę.

Jeśli zapytacie jaka jest idealna dieta, to odpowiem że takiej nie ma. Kluczem jest indywidualne podejście do pacjenta, wprowadzenie zdrowego stylu życia, nie tylko zdrowego jedzenia. Dlatego uważam, że dietetyk jest też po części kimś w rodzaju psychologa. To on poprzez rozmowę z pacjentem musi odnaleźć jak najlepsze, indywidualnie dopasowane wskazówki żywieniowe. To on musi znaleźć w Tobie tą iskierkę, która rozpali siłę potrzebną do osiągania Twoich życiowych celów. Pamiętaj, że zmieniając styl życia na zdrowy wzmacniasz swój charakter i swoją osobowość – osiągasz coraz więcej.

Na swoim blogu już teraz prezentuję ponad 100 przepisów, wymyślonych przeze mnie lub pochodzących z internetowych inspiracji. Wszystkie z nich przygotowywałam sama w kuchni, więc żadne z pytań o techniczną stronę przygotowywania posiłków nie będzie mi obce 🙂